Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Ústecké potrefené husy…

„Vidím v tom analogii s Krajskou zdravotní, kdy se také nikdo na nic neptal a rovnou vypracoval negativní stanovisko,“ řekl podle zápisu z oné porady, jež citovala některá média, předseda ROPu a bývalý hejtman Jiří Šulc z ODS. Těžko říct, zda panu hejtmanovi došly všechny nuance tohoto přirovnání, zvláště v situaci kdy dnes žádá Ministerstvo financí po KZ vrátit 176 milionů za předražené přístroje.


 Když před pár týdny vyšly najevo výsledky auditu, který pro Ministerstvo financí na základě žádosti Bruselu zpracovala auditorská společnost Deloitte Advisory, která z 35 náhodně vybraných projektů ROPu Severozápad neshledala čistým ani jeden, tak zavládlo na úřadě zděšení. Zasedl Výbor regionální rady a jeho členové, což jsou vesměs krajští politici, se jen předháněli v nápadech, jak tento nepříjemný výsledek proměnit v útok. Vyhrožování soudy, zpochybnění metodiky, bagatelizování, urážení… Jak zpupné v kontextu policií brilantně zdokumentovaného krabicového vína ve středních Čechách.

 

Reklama

„Vidím v tom analogii s Krajskou zdravotní, kdy se také nikdo na nic neptal a rovnou vypracoval negativní stanovisko,“ řekl podle zápisu z oné porady, jež citovala některá média, předseda ROPu a bývalý hejtman Jiří Šulc z ODS. Těžko říct, zda panu hejtmanovi došly všechny nuance tohoto přirovnání, zvláště v situaci kdy dnes žádá Ministerstvo financí po KZ vrátit 176 milionů za předražené přístroje. Třeba takové CT v děčínské nemocnici, kterou Krajská zdravotní pořídila za 16 mil. Kč a které se při troše dobré vůle dalo pořídit za 10 milionů. Stačilo jen chtít a nemanipulovat zakázku prostřednictvím kvalifikačních kritérií. Snad ani netřeba pro ilustraci dodávat, že mezi obviněnými v aktuální kauze Rath je např. i Martin Jireš ze společnosti PURO-KLIMA, která byla součástí konsorcia jediného dodavatele oněch levných přístrojů. Že by tehdy ryzlink?

 

Když minulý týden policie zadržela a obvinila z korupce při předražování veřejných zakázek z evropských peněz Davida Ratha, tak se opět ozvala potrefená husa alter ega krajských politiků. Vidět to bylo například při důrazných dištancích v novinách obou hejtmančiných náměstků od rathovského nakládání s dotacemi. Jako kdyby například nebyl Arno Fišera v roli ústeckého náměstka primátora podepsaný pod realizací tamního aktivního parku s lavičkami za 60 tisíc, jako kdyby náměstek Kouda neporušoval zákon o střetu zájmů při rozdělování medvěda z Fondu hejtmanky. Paní hejtmanka v tom smyslu napsala, či se alespoň podepsala, pod článek, který krom toho, že operuje s termíny jako  „dotační inkvizice“, tak rezolutně popírá jakékoliv systémové zneužívání evropských dotací.  Nyní, v souvislosti s vystoupením odvážného úředníka ROPu Severozápad Leo Steinera proti systému rozdělování dotací v rámci operačního programu, hovoří titíž o politické provokaci uskupení PRO kraj a nazývají nás samozvanými bojovníky proti korupci.

 

            Možná bych mohl stylově a tak trochu dle slovníku paní hejtmanky vyzvat k upálení všech korupčníků, myslím však, že bude stačit důsledné vyšetření všech průšvihů a vyvození trestněprávní a politické odpovědnosti v intencích humánnosti 21. století.

 

Filip Ušák,

PRO kraj