Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Pohádka o dobrých a zlých ROPácích

Před necelými čtyřmi roky byla po krajských volbách upečena poměrně zvláštní dohoda. Nejde o klasickou koaliční smlouvu, nýbrž o dohodu o spolupráci, či spíše o rozdělení vlivu. Jednotlivé klany obou velkých stran si navzájem rozdělily křesla a posty tak, aby penězovody tekly a voliči byli spokojení. Pokud se tedy shodneme na interpretaci, že Alexandr Novák, Roman Houska, Patrik Oulický, Petr Benda nebo třeba takový přeběhlý severočech Mirko Bernas, jsou těmi voliči.

V souvislosti s událostmi posledních týdnů na úřadě regionální rady soudržnosti se rozhodl výbor ROPu zakročit a podle principů selektivní spravedlnosti odvolat z pozice předsedy výboru, tedy té politické sekce ROPu, exhejtmana Šulce. Ne, že bych se chtěl pana Šulce zastávat, byl to on, kdo přivedl do čela úřadu dnes obviněného Petra Kušnierze, o kterém si například před soudem nevzpomněl, že pro něj dělal na odboru magistrátu v Mostě v době jeho primátorování, stejně jako trapné schovávání se na záchodcích před novináři  bylo jasným signálem politické odpovědnosti. Je zcela nepochybné, že jako předseda nese hlavní politickou odpovědnost za chod úřadu včetně jeho současné pověsti, o tom žádná. Ale nerozhodoval přeci sám. Zbylých 15 kolegů, kteří hlasovali pro podivné projekty s ním, jsou převážně z ČSSD, a někteří z nich nemají o mnoho méně másla na hlavě. Například Ing. Kouda by mohl vyprávět, jak je to s policejní pečetí na jeho dveřích jeho kanceláří, či proč stojí propagace výsypek z evropských peněz 40 milionů. Proto i v souvislosti s krajskými volbami, jde spíše o snahu koaličního partnera ČSSD hodit díl odpovědnosti na modré a trochu se v rámci své stranické „de-rath-izace“ očistit.

Před necelými čtyřmi roky byla po krajských volbách upečena poměrně zvláštní dohoda. Nejde o klasickou koaliční smlouvu, nýbrž o dohodu o spolupráci, či spíše o rozdělení vlivu. Jednotlivé klany obou velkých stran si navzájem rozdělily křesla a posty tak, aby penězovody tekly a voliči byli spokojení. Pokud se tedy shodneme na interpretaci, že Alexandr Novák, Roman Houska, Patrik Oulický, Petr Benda nebo třeba takový přeběhlý severočech Mirko Bernas, jsou těmi voliči. Součástí této dohody bylo i instalování bývalého hejtmana na šéfa výboru ROPu. Tehdejší slova modrých o tom, že nemají na všechno stejný názor jako centrála, a mysleli tím oranžové třicetikorunové vratky poplatků, působí dnes jako verbální demonstrace krajského oligarchismu. Ovšem to samé dnes potkalo sociální demokraty. O čtyři roky později se opakuje stejný scénář v bleděmodro-oranžovém. Před volbami se do sebe opřeme, upoutáme pozornost rytířskou volební kampaní a zatím v klidu dopečme své společné koláčky. 9 krajských losovaček za čtvrtmiliardy, či absolutně nesmyslný tendr na počítače, kde kraj plánuje utratit až přes 3 miliardy, jsou toho dostatečným důkazem. V krajských kuloárech se spekuluje o možném odvolání krajských radních za ODS, které by mělo iluzi změny dokonat a dnešní dění na ROPu tuto teorii potvrzuje.
Ale věří tomu ještě někdo?

Filip Ušák

Reklama