Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Patrikovi novodobí ROPáci

Řeč je například o přestavbě ústeckého muzea za téměř půl miliardy korun, ze kterých zaplatil Brusel více než 338 milionů. Co na tom, že před šesti lety mohlo být muzeum zrekonstruováno za méně než poloviční sumu. Firma Průmstav nabízela v později zrušeném výběrovém řízení cenu 219 milionů. Jakmile se však objevila možnost čerpat z evropských peněz stamiliony, na hospodárnost se přestává hledět. A tak firma INSKY, s. r. o. vítězí a staví muzeum za téměř půl miliardy- v konečných číslech 463 milionů. Pochopitelně vše si poctivě vysoutěžila v naprosto transparentní losovačce. 


V těchto dnech zásobuje poštovní schránky občanů Ústeckého kraje zvláštní druh nevyžádané pošty. V minulém týdnu to byly krajské noviny informující o dobrodění volených zástupců kraje, za všechny jmenujme krajem investované 2 miliony do propagace londýnské letní olympiády, tento týden je doplnil a z mého pohledu i trumfnul magazín ÚK představující „nejlepší projekty z ROP Severozápad“ v našem kraji. Kdo v letáku čekal přítomnost těch skutečných architektonických skvostů typu betonové pevnosti ústeckého kmotra Patrika Oulického v Moravanech, tak byl sice zklamán, nicméně spousta těch dechberoucích staveb za ještě více dechberoucí peníze je v onom magazínu pěkně po kupě. Jako kdyby vedle toho A- postavilo se to a to, jsme zapomněli na to B- tedy že bývalý ředitel ROPu Kušnierz toho času čeká na rozsudek v kauze machinací s dotacemi ROP, že předseda ROPu a bývalý hejtman Jiří Šulc se musí před dotazy novinářů schovávat kdesi na záchodech v útrobách krajského úřadu, anebo třeba že aktuálně auditorská firma Deloitte ve své zprávě pro MF a EK upozorňuje na podivné machinace v úplně stejných projektech, kterými se kraj tak chlubí.

 

Reklama

Řeč je například o přestavbě ústeckého muzea za téměř půl miliardy korun, ze kterých zaplatil Brusel více než 338 milionů. Co na tom, že před šesti lety mohlo být muzeum zrekonstruováno za méně než poloviční sumu. Firma Průmstav nabízela v později zrušeném výběrovém řízení cenu 219 milionů. Jakmile se však objevila možnost čerpat z evropských peněz stamiliony, na hospodárnost se přestává hledět. A tak firma INSKY, s. r. o. vítězí a staví muzeum za téměř půl miliardy- v konečných číslech 463 milionů. Pochopitelně vše si poctivě vysoutěžila v naprosto transparentní losovačce. Jednatelem INSKY byl člen dozorčí rady EDS holding z propletence politiků a subalterních podržtašků okolo moravanského kmotra Oulického. Shodou okolností sídlo Úřadu regionální rady Severozápad je za více než desetimilionový roční nájem rovněž v domě jedné z Oulického stavebních firem. Ostatně firma INSKY si vylosovala i celou řadu dalších superlevných zakázek- at už troleje na Střekov nebo za téměř 200 milionů obchvat ústeckého Fora. Když vám štěstí přeje a hvězdy (nejen ty politické) jsou nakloněny, hned je svět hezčí.

Podobnými projekty se to v kraji jen hemží. Děčín si své ropácké story užívá s výstavbou o patro chudší knihovny,  Kadaňští zase mohou relaxovat na nábřeží plném aktivních prvků za téměř 200 milionů. Celkově se tu hraje o téměř 20 miliard a kromě losovaček má osud většiny těchto projektů podobné jmenovatele, například masové velrybaření a ovládnutí politických stran zaměstnanci stavebních firem, kteří mnohdy za řízek hlasují ještě ve špinavých monterkách na pokyn svého zaměstnavatele. Když si vzpomenu na odstranění oranžového lídra Jaroslava Foldyny po minulých volbách, kterého jsem tehdy spolu s dalšími více než 9 tisíci lidí volil, připočtu-li k tomu slizká slova představitelů ODS o vzájemné blízkosti jejich strany s ČSSD po minulých volbách nebo přidám-li porcování vlivu na povolebních schůzkách Oulického a jeho chomutovského kamaráda Nováka s lidmi typu Petra Bendy, Pavla Koudy nebo Romana Housky, tak mám o to větší chut věřit, že lidé při podzimních volbách si vzpomenou na všechny ty drahé lanovky a lavičky v našich městech. 

Filip Ušák,
PRO kraj