Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Hejtmani vědí, jak lépe utratit miliardy…

A jsme zpět u toho, že naši hejtmani vědí, jak lépe peníze utratit. V Ústeckém kraji to již ukázali. Předražené přístroje Krajské zdravotní, které dnes bude muset nemocnicím zaplatit znovu kraj, jinak nemocnice zkrachují atd., nemusím opakovat všechny ty betonové nesmysly, které v kraji v uplynulých letech vznikaly. A rostou dále, přestože již všichni, bohužel i Ministerstvo financí či Evropská komise vědí, že o moc lépe peníze utratit neumí. Vratka několika miliard se nad krajem vznáší stále silněji.

„Víme, jak utratit lépe 134 miliard peněz církevních restitucí.“ Kasají se představitelé opoziční sociální demokracie na billboardech v kampani před krajskými volbami. Využívají velmi laciné formy nenávistných billboardů a vyvolávají další vášně ve společnosti místo aby zcela smysluplně argumentovali, proč je z jejich pohledu špatně církvím vracet jejich majetky. To poslední, co naše země dnes potřebuje je takovýhle společenský svár a nenávist povzbuzená takto hloupou kampaní. V těch religioznějších krajích to tuší, tam také dávají zpětný chod a bez hloupých billboardů se obejdou. Na Ústecko se to však hodí, usoudili místní, protože to skvěle odvrací pozornost a hejtmančin úsměv vedle onoho úvodnícho motta může zapůsobit na neznalé přesvědčivě. A jsme zpět u toho, že naši hejtmani vědí, jak lépe peníze utratit. V Ústeckém kraji to již ukázali. Předražené přístroje Krajské zdravotní, které dnes bude muset nemocnicím zaplatit znovu kraj, jinak nemocnice zkrachují atd., nemusím opakovat všechny ty betonové nesmysly, které v kraji v uplynulých letech vznikaly. A rostou dále, přestože již všichni, bohužel i Ministerstvo financí či Evropská komise vědí, že o moc lépe peníze utratit neumí. Vratka několika miliard se nad krajem vznáší stále silněji.

 

A tak je třeba odvracet pozornost, osvědčeným receptem je osočování kritiků ROPu a kraje a snaha vytvořit iluzi toho, že pokud bude muset kraj peníze vracet, tak za to budou moci kritici, nikoliv my, kdož o penězích rozhodujeme. Absurdní představa podobná sněmovní řeči Davida Ratha a čudle chycené „chobotnicí“ policie a státních zástupců. Hejtmanka jednu dobu zkoušela dokonce tvrdit, že ROP SZ a Ústecký kraj nemají vlastně skoro nic společného. Že sedí v nejvyšší orgánu krajští zastupitelé neřešte, stejně jako uniklé přepisy mailů, kde expředseda Šulc domlouval místo dnes zavřenému řediteli Kušnierzovi. Ted od něj dáme ruce pryč a svedeme to na selhání jednotlivce. Když už je třeba vůbec připustit, že není vše ideální.

Reklama

 

V současnosti reálně hrozí vratka tří miliard jako trest našemu kraji za neprůhledné rozdělování dotací. Jde především o třetí fázi hodnocení, kdy lidé jako Kušnierz za zavřenými dveřmi určovali politické priority jednotlivých projektů. Je libo hotel na Větruši pro primátora? Dáme mu plný počet bodů, protože má na svůj podíl nárok. Možná nejtragičtější však je, že zatímco se sociální demokraté sami před sebou ztrapňují čím dál stupidnější kampaní, tak jejich modrý věrný koaliční partner přepřáhl koně, ty nejvíce zkompromitované figury jako Šulc či Budjač vymění a jede se dál s těmi o trochu novějšími. Po volbách se to na tom správném kmotřím půdorysu pěkně naváže…  

 

Filip Ušák,

PRO kraj