Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Další tunel Krajské zdravotní

Ministerstvo financí požaduje vratku dotace na „údajně“ předražené nemocniční přístroje ve výši 176 milionů korun… Vedení společnosti sice argumentuje množstvím vlastních auditů, ale fakta a okolnosti hovoří jasně. Copak nám nevadí naprosto nesmyslně přísná zadávací kritéria vyřazující ostatní zájemce a umožňující, že vyhraje ten jeden „náš“ a kritéria v konečném důsledku prodražující přístroje oproti jiným nemocnicím až téměř do násobků? Kde je zákonná odpovědnost správného hospodáře? Kde je míra vlastní reflexe? Kde je ta odpovědnost? Místo odpovědnosti jsou jen výhružky.

 Vážená paní hejtmanko, vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

Jako pravidelný účastník zastupitelstev Ústeckého kraje si poměrně dobře pamatuji, jak na jednom z posledních veřejných jednání pan předseda představenstva Krajské zdravotní hovořil o nutnosti bránit se soudní cestou proti pomluvám ohrožujícím dobré jméno společnosti. Úvodem tedy předesílám, že ač se budu snažit pojmenovávat pouze fakta, tak mě nepřekvapí, bude-li nějaká výhružka trestním oznámením či žalobou následovat, protože o dobrém jméně společnosti jsem v poslední době čím dál méně přesvědčen. A zřejmě nejen já.

Co se totiž stalo od oné pohružky? Ministerstvo financí požaduje vratku dotace na „údajně“ předražené nemocniční přístroje ve výši 176 milionů korun… Vedení společnosti sice argumentuje množstvím vlastních auditů, ale fakta a okolnosti hovoří jasně. Copak nám nevadí naprosto nesmyslně přísná zadávací kritéria vyřazující ostatní zájemce a umožňující, že vyhraje ten jeden „náš“ a kritéria v konečném důsledku prodražující přístroje oproti jiným nemocnicím až téměř do násobků? Kde je zákonná odpovědnost správného hospodáře? Kde je míra vlastní reflexe? Kde je ta odpovědnost? Místo odpovědnosti jsou jen výhružky.

Reklama

Jaroslav Foldyna před minulými krajskými volbami kritizoval Krajskou zdravotní a její fungování a stálo ho to hejtmanské křeslo i přes 9 tisíc preferenčních kroužků, včetně toho mého. Předseda představenstva vítězné firmy onoho gigantického tendru Martin Jireš, tendru vysoutěženého těsně před stejnými volbami, po kterých jste odstavili pana Foldynu, sedí toho času ve vazební věznici. Copak nevidíme, že princip gigantických nákupů přes prostředníky je z hlediska možné korupce velmi rizikový? Nebo čekáme, až náhodou někoho chytnou s krabicí od vína a pak se budeme divit v novinách jako v případě hejtmana Ratha?

 Před krajskými volbami se obě vládnoucí strany snaží od sebe co nejvíce distancovat- slovy pana radního Vonky- „pouze koexistujete vedle sebe“-  nicméně v Krajské zdravotní spolu čile spolupracujete. V pondělí skončila lhůta pro podání nabídek v gigantickém tendru na IT, který zaváže Krajskou zdravotní desetiletou smlouvou. Lhůta byla o měsíc prodloužená, aby se prý přihlásilo co nejvíc uchazečů a přestože si ke konci května vyzvedlo dokumentaci 39 potenciálních dodavatelů, tak se přihlásili nakonec pouze čtyři. Pouze čtyři… Čím to? Že by opět gigantičnost projektu ve výsledku cenu neúměrně prodražovala? Nebo je to již připravené pro kamarády? Neblíží se opět volby?

 Ke zveřejnění dojde až zítra a je to škoda, že dnes se nedozvíme jméno nejnižší nabídky nebo toho kdo se vůbec přihlásil, jistě by to bylo zajímavé. Nicméně se to jen rojí  spekulacemi na chodbách krajských nemocnic o předem domluveném vítězi, firmě Softronic, personálně propojené skrze osobu předsedy představenstva pana Vyčichly do slavných časů ministra dopravy pana Řebíčka (dělal mu 1. náměstka) a okolí pana radního Šulce v dobách jeho hejtmanství. Víte, já se bojím, že takovýto tendr vypsaný v předvolebním čase se závazkem deseti let má opět pouze posílit klientelistické sítě v rámci našeho kraje. Chtěl bych tedy krajské zastupitele napříč spektrem požádat, aby požadovali po osobách zainteresovaných v rozhodování- představenstvu, dozorčí radě i radě kraje jakožto valné hromadě- maximální množství informací a aby iniciovali odložení takto sporného tendru do období po krajských volbách.

Děkuji za pozornost,

Filip Ušák

(Vystoupení na jednání Zastupitelstva ÚK 27.6.2012)