Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Předprázdninový krajský deníček

Nikdo tu nebyl na kontrolu, či dokonce alternativu, zvyklý. Zastupitelstvo hlasuje jako jeden muž, občasné výkřiky „opozičních“ Severočechů jsou neškodné a všichni přeci porcujeme stejný koláč, ne? Tu uvolněný 50 tisícový předseda výboru, jinde zase dozorčí rada nebo alespoň dotace na „sněhuláky v létě“ z Fondu hejtmanky. Vyjádřil se v tomto duchu i vicehejtman Ing. Kouda, který před volbami vyměnil krokodýlí boty za méně okázalou špičatou variantu společenské obuvi. Alespoň tedy ve dnech, kdy zasedá zastupitelstvo. „Za těch 12 let, co jsem tady uvolněnej, jsem tohle ještě nezažil“, pronesl trochu dvojsmyslně na středečním zastupitelstvu.

Poslední předprázdninový týden byl z hlediska krajské agendy velmi živý. V pondělí přistály do schránek většiny krajských domácností „předvolební“ noviny Ústeckého kraje s prázdninovým podtextem. Mohli jsme se tak v nich na modrém podkladě dočíst o tom, jak radní a „modrý kandidát“ Radek Vonka rád rybaří. O oranžovém náměstku Arno Fišerovi by zase všichni voliči, pardon občané Ústeckého kraje, měli vědět, že je vášnivým sportovcem, toho oranžového podkladu pod textem si nevšímejte. Jsou prázdniny a tak žádná politika. Jen pohoda, relax, křížovka…

Týž den skončila uzávěrka pro podání nabídek na tendr snů, a to výbavu krajských nemocnic novými IT technologiemi, za které je Krajská zdravotní ochotna utratit téměř 4 miliardy korun v desetiletém horizontu, což je mimochodem násobek současných nákladů. Zakázka by to byla sice úžasná, kapsy správných kalhot již byly v očekávání otevřeny, jenže pozornost občanských aktivistů a médií, která je v posledních měsících soustředěna na náš kraj, je nezvyklou překážkou… Nikdo tu nebyl na kontrolu, či dokonce alternativu, zvyklý. Zastupitelstvo hlasuje jako jeden muž, občasné výkřiky „opozičních“ Severočechů jsou neškodné a všichni přeci porcujeme stejný koláč, ne? Tu uvolněný 50 tisícový předseda výboru, jinde zase dozorčí rada nebo alespoň dotace na „sněhuláky v létě“ z Fondu hejtmanky. Vyjádřil se v tomto duchu i vicehejtman Ing. Kouda, který před volbami vyměnil krokodýlí boty za méně okázalou špičatou variantu společenské obuvi. Alespoň tedy ve dnech, kdy zasedá zastupitelstvo. „Za těch 12 let, co jsem tady uvolněnej, jsem tohle ještě nezažil“, pronesl trochu dvojsmyslně na středečním zastupitelstvu.

Na středečním veřejném jednání krajského zastupitelstva jsem vystoupil s povídáním ke Krajské zdravotní (více http://usakfilip.blog.respekt.ihned.cz/c1-56315400-dalsi-tunel-krajske-zdravotni) . Mou přihlášku komentovala paní hejtmanka slovy, „je tu další kandidát“, přičemž na mou repliku, že sama kandiduje také, mi bylo odpovězeno, že „se ničeho nezříká“.   Dlužno dodat, že bohužel… Když jsem skončil s vystoupením, tak se mi dostalo podobně „neutrálního“ a zdvořilého poděkování, že „mi děkuje, že jsem krajským zastupitelům poradil, co mají dělat“. Chtěl jsem, aby Rada kraje, jakožto valná hromada Krajské zdravotní ještě přehodnotila onen obří gigatendr. A světe div se, stalo se. Ve čtvrtek, v den otevření nabídek přišel z kraje pokyn, zatím neotevírat. Zdůvodněním Rady kraje je požadavek na doložení financování zakázky. Kuloárně sociální demokraté přiznávají, že ze zakázky potřebují vycouvat, je to totiž kšeftík modrých, a tak už se jim moc nehodí, když je kolem něj takový humbuk. Zatím tedy odloženo. Doufejme, že brzy bude zrušeno.

Reklama

Snad letní tropická horka nezaženou občanskou společnost a zvídavé novináře k vodě, aby si někteří ještě nestihli dopřát moc príma piknik. Z veřejného…

Filip Ušák