Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Zakázky v tradicích Ústeckého kraje

Firma ROPRO působila v uplynulých pár letech jako zpracovatel administrace evropských projektů pro celou řadu zvučných institucí. Dnes však již na jejich webu reference nenajdete, není se totiž moc čím chlubit. Z centrální úrovně můžeme zmínit práci pro zakázky Ministerstva zemědělství za časů ministra Gandaloviče a jeho povedeného náměstka Kušnierze, z té regionální třeba křišťálově čistá města jako Chomutov, Ústí nad Labem či Kadaň a jako bonbonek pochopitelně Ústecký kraj. Chce to mít ostré lokty, vyhrát tolik zakázek pro tolik veřejných subjektů v takto kmotry prolezlém regionu, že? 

 

V posledních dnech, v záplavě novinek z olympijských klání na straně jedné, a téměř online přenosů brzy i v HD rozlišení ze zatýkání, obvinění a odsouzení nejrůznějších podnikatelů, politiků či úředníků na straně druhé, tak zapadla zpráva, která se objevila na některých serverech týkající se obsazení postu ředitele odboru veřejných zakázek ÚOHS- „antimonopolního úřadu“, tedy úřadu dohlížejícím nad zákonností veřejných zakázek. Post onoho ředitele odboru- tedy jakéhosi vrchního kontrolora zadávání veřejných zakázek obsadil pan Mgr. Michal Petřík, ještě v únoru letošního roku předseda představenstva a akcionář firmy ROPRO.

 

Reklama

Pozor, neplést se známým dodavatelem unikátní zvukové techniky pro kongresové akce, ale podstatou podnikání nejsou si obě firmy příliš vzdáleny. Firma ROPRO působila v uplynulých pár letech jako zpracovatel administrace evropských projektů pro celou řadu zvučných institucí. Dnes však již na jejich webu reference nenajdete, není se totiž moc čím chlubit. Z centrální úrovně můžeme zmínit práci pro zakázky Ministerstva zemědělství za časů ministra Gandaloviče a jeho povedeného náměstka Kušnierze, z té regionální třeba křišťálově čistá města jako Chomutov, Ústí nad Labem či Kadaň a jako bonbonek pochopitelně Ústecký kraj. Chce to mít ostré lokty, vyhrát tolik zakázek pro tolik veřejných subjektů v takto kmotry prolezlém regionu, že?  Administrování evropských projektů, zařizování losovaček atd. to byla činnost pana Petříka v rámci svých mandátních smluv pro zmíněné severočeské instituce.

 

Nejsou tomu ještě ani 3 roky, kdy pan Petřík na děčínském zastupitelstvu obhajoval princip techniky losování papírků z papírové obálky, což je technika, která jaksi z principu nemůže nevylosovat někoho jiného, než koho sami chcete. http://e-decin.cz/zastupitelstvo-2009/index.php. Netřeba dodávat, že vylosovány nakonec jsou do užšího řízení spřátelené firmy s místní stavařsko-politickou mafií. „Losování provádíme jednoduchým a rychlým způsobem, který jsme převzali z tradic Ústeckého kraje,“ řekl tehdy pan Petřík. Dnes bude tento pán dohlížet nad transparentností veřejných zakázek v rámci ÚOHS. Těžko si představit, jak bude posuzovat projekty, které sám v minulosti administroval a losoval. Zřejmě v duchu zažitých tradic Ústeckého kraje, jak má pan Petřík ve zvyku

 

Filip Ušák