Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Z morálky do trestního práva

Máte sympatického starostu, který fandí nějakému tomu sportu, nechá se vyfotit do svých lokálních novin, slušně vás pozdraví a procítěně oddá. Ceremonialitou však jeho role končí. Maximálně, že si na kmotrovi vydupe nějakou tu korunu na ten svůj sport, či jiný koníček… A svědčí o tom odposlechy mazánka s kolibříkem v Praze stejně jako podmínky pronájmu a sponzorské vybarvení nové liberecké sportovní haly, kde si bez podpory hokeje o zakázku neškrtnete. Tak to tady prostě chodí. 

Že právo je minimem morálky, ví každý student střední školy. Za nemorální přečiny bývá trestem společenské odsouzení třeba ve formě, že si o vás někdo něco pomyslí. V podobné rovině se doposud hodovalo z veřejného v severních Čechách. Všichni tak nějak tušili, že chomutovský starosta Novák má dlouhé prsty a že třeba nakoupení pozemků pod budoucím plynovodem byla prasárna, nicméně pan kmotr vše vyřešil vcelku elegantně, že se rozhodl z pozadí řídit své léno. A občan mohl volit jak chtěl, ti správní věrní byli vhodně rozmístění napříč- viz. chomutovská radnice, kde k té správné koalici oranžovo-modré bylo třeba několika přeběhlíků např. od Severočechů, kteří ze dne na den procitly. Obdobně funguje svět vlivných, kteří rozhodují, prakticky v celých severních Čechách. Přitom mustr je relativně podobný.

Máte sympatického starostu, který fandí nějakému tomu sportu, nechá se vyfotit do svých lokálních novin, slušně vás pozdraví a procítěně oddá. Ceremonialitou však jeho role končí. Maximálně, že si na kmotrovi vydupe nějakou tu korunu na ten svůj sport, či jiný koníček… A svědčí o tom odposlechy mazánka s kolibříkem v Praze stejně jako podmínky pronájmu a sponzorské vybarvení nové liberecké sportovní haly, kde si bez podpory hokeje o zakázku neškrtnete. Tak to tady prostě chodí. Tento starosta pak po volbách udělá nějaký veletoč typu, že se spojí s tím, s kým ještě před týdnem říkal, že by se nikdy nespojil, či že někoho jednoduše jen uplatí, i třeba funkcí. Komunální recept, který zaručeně funguje…

V posledním týdnu však zazněly u Krajského soudu v Ústí nad Labem dva přelomové rozsudky, které dávají tušit, že se cosi začíná měnit. Nejprve brilantní odůvodnění rozsudku nad exředitelem ROPu Kušnierzem, kterému až do vazby přijde rozsudek, tak si přečte o dveřích Úřadu regionální rady, jako o neexistující hranici dopadu trestního práva či o smrtící nebezpečnosti korupce. Soudkyně Elsnicová vyjádřila mimořádnou nebezpečnost chování odsouzených kvůli snížení důvěryhodnosti systému evropských dotací, at už dovnitř, tak ven a vynesla výrazný precedentní rozsudek, který jistě ještě bude citován a odkazován v případech následujících. 

Reklama

Druhým vykřičníkem kmotrům bylo rozhodnutí téhož soudu, tentokráte v odvolacím řízení, který právě chomutovskému kmotru Novákovi přeměnil čtyři roky z podmínky do nástupu. Což ho jistě nepotěšilo. Ale velký Al to taky nějak dokázal řídit z basy. Argumentace jeho advokáta do médií o atmosféře padesátých let pak jen demonstrovala křečovitost z nenadálého překvapení.

 

Nervy politiků s nečistým svědomím začínají skřípat, vidět to dokonale bylo na posledním ústeckém krajském  zastupitelstvu. Zatímco odvaha policie a dalších orgánů začíná nabírat ty správné grády právního státu. Je zřejmé, že nepochybným motorem je i tlak společnosti a médií a zaplaťpánbůh za něj…