Reklama
 
Blog | Filip Ušák

Kraje pohrobky opoziční smlouvy

Tehdy také vznikly vyšší územně-správné celky, tedy kraje. Paradoxem je, že tehdejší premiér Miloš Zeman dnes považuje vznik krajů za svoji největší chybu. Veřejná správa se zkomplikovala, dříve role okresních úřadů se rozmělnila částečně do krajů a částečně do dvojkových a trojkových obcí. Bydlíte-li třeba v takovém Heřmanově, tak na Stavební úřad musíte do Benešova, pro řidičák do Děčína a o dotaci si napíšete do Ústí, něco ale dělá i Praha a nemluvím o Bruselu. Ukázkový bordel, který umožňuje vcelku jednoduché plýtvání a mrhání veřejnými penězi. A to je přeci zájmem, ne?

Éra opoziční smlouvy symbolizuje to nejhorší, co česká politika doposud zažila. Doba, kdy hlavním vchodem chodil do „strakovky“ radit šéfovi kanceláře premiéra Miroslavu Šloufovi kmotr Mrázek,  je také obdobím, kdy si dvě největší strany v zemi rozdělily pozice výměnou za klidné vládnutí. Jeden dostane ÚOHS, druhý NKÚ atd. Dodnes je centrální politika postižena tímto mocenským kartelem, v současnosti například oním výběrem šéfa NKÚ. Důležitější přece je, aby to byl „odeesák“ než odborník.  

 

V této éře tehdy také vznikly vyšší územně-správné celky, tedy kraje. Paradoxem je, že tehdejší premiér Miloš Zeman dnes považuje vznik krajů za svoji největší chybu. Veřejná správa se zkomplikovala, dříve role okresních úřadů se rozmělnila částečně do krajů a částečně do dvojkových a trojkových obcí. Bydlíte-li třeba v takovém Heřmanově, tak na Stavební úřad musíte do Benešova, pro řidičák do Děčína a o dotaci si napíšete do Ústí, něco ale dělá i Praha a nemluvím o Bruselu. Ukázkový bordel, který umožňuje vcelku jednoduché plýtvání a mrhání veřejnými penězi. A to je přeci zájmem, ne?

Reklama

 

Éra krajů jako „gubernií“, kdy si obě velké strany vychovaly v regionech celou řadu politických vyžírků, vznikla na půdorysu šablony namalované před 14 lety Milošem Zemanem a Václavem Klausem. Vyžírkové, a Mirek Topolánek jim dal vcelku přesné-puzovské- označení kmotři, svým premiérům později jaksi přerostli přes hlavu a dodnes je na partajních sjezdech drží, někdy i pod krkem, případně jindy zas potápí. Zažil to Topolánek, před tím Špidla a v podstatě i Paroubek, který se dodnes lidsky nesnáší právě s ústeckou krajskou smetánkou.

 

Ústecký kraj je v čele tohoto pomyslného seznamu gubernií, stal se jakýmsi zrcadlem opoziční smlouvy na krajské úrovni. Ať volby dopadnou jakkoliv, vládne spolu vždy ODS a ČSSD. Přestože v prvních volbách zvítězila KSČM a mohla zde být levicová koalice s ČSSD, stejně jako v těch druhých, kdy ODS mohla pohodlně vládnout sama, což neudělala s tím, že si do rady přizvala Pavla Koudu (ČSSD/Herkul). A konečně i po minulých volbách v roce 2008 bylo možné jakékoliv jiné uspořádání než krajská rada ČSSD a ODS. Ovšem, když zájmy kmotrů poručí, tak i motyka spustí. Krajský lídr oranžových Jaroslav Foldyna se musel pakovat a opětovně se to znovu upeklo podle osvědčené receptury. O čtyřletém mejdanu na evropský účet už v tomto smyslu již bylo napsáno mnohé.

 

V uplynulých dvou týdnech proběhly 2 debaty, kde se utkali lídři obou největších stran. Zvláště v té rádiové bylo poměrně jasně patrné, že by ani jednomu z lídrů podobná mocenská dohoda nevadila. Tak snad jim to vyjde i napočtvrté. A pokud hlasy nebudou stačit, v záloze ochotně vyčkává KSČM, které ta dvě placená křesla ve výborech za loajalitu plně stačí…

 

Filip Ušák